Ustal taki rozkład posiłków, który jest realny przy Twoim trybie życia, odpowiada Twojemu naturalnemu rytmowi i najważniejsze – bądź konsekwentna.
Powieś go w widocznym miejscu. Pamiętaj o owocach i warzywach!
Choć w dzisiejszych czasach samo takie stwierdzenie wydaje się trudne, jego realizacja jest bardzo prosta.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłku, zamiast korzystać z gotowych dań, sosów czy przetworzonych warzyw (w puszkach czy torebkach) zjedz coś prostego - wystarczą 3 składniki. Jest mnóstwo takich dań. Poniżej przykładowe przepisy na proste i zdrowe dania:
Porcja dla 4 osób
600 g świeżego szpinaku
2 opakowania białego koziego, miękkiego sera
4 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz
Szpinak myjemy, parzymy we wrzątku, dobrze odcedzamy. Na patelni na oliwie dusimy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, dodajemy szpinak i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, na środku kruszymy kozi ser, sypiemy grubo mielony pierz. Podajemy z grzanką z żytniego chleba.
Porcja dla 4 osób
ładny kawałek łososia wędzonego na ciepło, około 600 g
rukola, młoda botwinka, rukiew wodna (do wyboru lub połączone)
500 ml jogurtu z chrzanem naturalnym
sos winegret: oliwa, pieprz, sól, sok z cytryny
Danie to przygotowujemy na talerzu dla każdej osoby. Łososia dzielimy na 4 części i układamy na talerzu. Obok podajemy mieszankę rukoli z botwinką i rukwią wodną doprawioną sosem winegret. W małej miseczce podajemy jogurt połączony z chrzanem w proporcji 3:1. Na koniec łososia skrapiamy z cytryną. Podajemy dobrze schłodzone.
600 ml dobrej jakości kefiru
1 łyżka oliwy, pieprz, sól, tabasco
świeża mięta lub koper i szczypior
4-5 ogórków małych, gruntowych i bardzo drobno pokrojonych
Kefir mieszamy w większym naczyniu, dodajemy drobno pokrojone ogórki, miętę i doprawiamy solą, oliwą i tabasco do smaku. Tabasco można zastąpić świeżym chili. Podajemy dobrze schłodzone.
Dla miłośników mocnych wyrazistych smaków, to może wydawać się problematyczne. Jednak jeśli przestaniemy myśleć sztampowo i otworzymy się na nowe smaki, danie z kurczaka może być sporym zaskoczeniem. Pamiętajmy też że porcje wołowiny czy wieprzowiny możemy zastąpić również rybą – zapewni nam to odpowiednią porcję białka i pozwoli zaoszczędzić czas w kuchni. Poniżej kurczak i ryba dla serca i podniebienia!
Porcja dla 4-6 osób
1 duży kurczak z wiejskiej hodowli pokrojony na części lub 6 udek z wiejskiego kurczaka
2 marchewki
1 gałązka selera naciowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml czerwonego wytrawnego wina
liść laurowy, tymianek, natka od pietruszki
pierz, angielskie ziele
olej słonecznikowy
sól
2 łyżki mąki
Kurczaka myjemy, dzielimy na części i dokładnie suszymy. Siekamy grubo warzywa. Kurczaka i pokrojone warzywa zalewamy winem, dodajemy liść laurowy, tymianek natkę pietruszki, pieprz i angielskie ziele. Pozostawiamy na 12 godzin w lodówce.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i starannie osuszamy. Nagrzewamy piekarnik do 220ᵒ C. Na dużym ogniu w dużej patelni podsmażamy wszystkie części kurczaka w małych porcjach – tak by wytopił się tłuszcz z mięsa. Usmażone mięso przykładamy do żaroodpornego żeliwnego naczynia z przykryciem, które ustawiamy na małym ogniu. Obsmażonego kurczaka, posypujemy solą i mąka, chwilę trzymamy na ogniu, aż mąka się podsmaży. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek z marynaty i zalewamy winem z marynaty a następnie całość przelewamy do naczynia z kurczakiem. Dodajemy posiekane warzywa z marynaty, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie redukujemy temperaturę do 180ᵒ C i pieczmy jeszcze półtorej godziny. Sprawdzamy intensywność sosu. Jeśli sos wydaje się nie wystarczająco ciemny i intensywny - redukujemy go po prostu otwierając pokrywkę.
Porcja dla 4 osób
1 kg świeżej polędwicy z dorsza lub filetów z dorsza
pęczek koperku
½ pęczka szczypiorku
1 cytryna
grubo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Dorsza myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Koper myjemy i rozdzielamy na gałązki odcinając łodyżki. Szczypior drobno kroimy. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i wyciskami sok. Ustawiamy duża patelnię na średnim ogniu i na 4 łyżkach oliwy smażymy z obu stron posolonego dorsza, posypanego skórką z cytryny. Pod koniec smażenia tj. po około 10 minutach dodajemy szczypior i koper, pieprz i podajemy natychmiast najlepiej z młodymi ziemniakami w zwody.
Autorka przepisów: Joanna Drzazga, z wykształcenia antropolog kultury. Uwielbia gotować. Zafascynowana odkrywaniem nowych smaków przez pięć lat szukała inspiracji w kuchni francuskiej. Wydała książkę Pysznie dla rodziny i przyjaciół, w której przekonuje do spędzania wspólnie czasu przy stole, do dzielenia się przyjemnością jedzenia i dbania o kulturę stołu.
Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z podstawowych sposobów na zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób serca. Na początku możesz mieć wrażenie, że zdrowe odżywianie to lista pełna zakazów i nakazów trudnych do zrealizowania. Szybko przekonasz się, że najtrudniejsze jest zrobienie pierwszego kroku.
W profilaktyce chorób serca niezwykłe ważne jest trzymanie się kilku prostych zasad dotyczących zdrowego odżywiania. Przede wszystkim pilnuj, aby jeść regularnie i dostarczać organizmowi produkty najlepszej jakości. W miarę możliwości zrezygnuj z wysoko przetworzonej żywności. Podczas komponowania codziennych posiłków zwracaj uwagę na skład i pochodzenie produktów. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów, staraj się, aby Twoje posiłki były jak najbardziej urozmaicone. Czerwone mięso zastąp białym, a Twoje dania niech obfitują w warzywa, owoce, aromatyczne zioła, ryby i oleje roślinne. I pamiętaj: dieta dobra dla serca jest nie tylko zdrowa, lecz także smaczna!
Zdrowy tryb życia to prezent, który możesz podarować swojemu sercu.
Niezależnie od tego, czy jesteś obciążona genetycznie chorobami serca, czy cieszysz się
dobrym samopoczuciem – wprowadź w swoją codzienność zdrowe nawyki, które mogą mieć
pozytywny wpływ na Twoje serce.
Jeżeli choć jedno z poniższych zdań Cię dotyczy,
możesz znajdować się w grupie ryzyka i w przyszłości mieć problemy z sercem.
Jeżeli dawno nie robiłaś okresowych badań lub podejrzewasz u siebie problemy z sercem, niezależnie od wyniku ankiety skonsultuj się z lekarzem!
Wyeliminuj złe nawyki i zacznij się zdrowo odżywiać (ogranicz sól, wysokoprzetworzoną żywność, cukier, czerwone mięso), dołącz aktywność fizyczną, znajdź czas na odpoczynek i badaj się regularnie!
Żyjemy w świecie ciągłej zmiany. To wymaga od nas rozwijania nowych
umiejętności, poszukiwania
innych, bardziej nowoczesnych rozwiązań.
Czy potrafimy odpoczywać
i zapewnić sobie odpowiedni relaks po całodniowej
gonitwie? Kilka przyjemnych rytuałów może
sprawić, że wyciszysz swoje
ciało i umysł, pozytywnie wpływając
na pracę serca.
Stres jest nam potrzebny. Potrafi działać na nas motywująco. Dzięki niemu działamy, pokonujemy nowe wzywania, uczymy się i jesteśmy kreatywne. Sytuacja zmienia się diametralnie, kiedy to on dominuje nad nami, kieruje naszymi emocjami i ciałem. Długotrwały stres wpływa na obniżenie odporności całego organizmu, co z kolei prowadzi do wielu chorób.
W obliczu permanentnego stresu niezwykle zagrożone jest serce. Hormony produkowane przez organizm podczas silnie stresujących sytuacji mogą wpływać również na poziom złego cholesterolu, doprowadzając do miażdżycy. Wysoki poziom adrenaliny, produkowanej w trakcie przedłużonego stresu, blokuje przepływ wapnia do komórek mięśnia sercowego.
W efekcie zostaje zaburzona praca serca.
Poniższej znajdziesz kilka podpowiedzi, jak efektywnie odpocząć i radzić sobie ze stresem.
Regularna aktywność fizyczna obok zdrowej diety i rezygnacji z używek jest
niezbędna do utrzymania naszego serca w dobrej kondycji. Nawet jeżeli
zdiagnozowano u Ciebie problemy z układem krążenia, powinnaś wykonywać
ćwiczenia dostosowane do możliwości Twojego organizmu.
Lista pozytywnych aspektów regularnego uprawiania sportu jest naprawdę długa, m.in.: obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie tzw. złego cholesterolu, zmniejsza krzepliwość krwi oraz wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. Regularne ćwiczenia pomagają zredukować nadwagę i zmniejszają ryzyko rozwinięcia się choroby wieńcowej. Dodatkowo, co jest równie istotne dla prawidłowej pracy serca, pozwalają zredukować stres oraz mają pozytywny wpływ na sen i poprawę nastroju!
Kiedy przejdziesz do planowanej aktywności, pilnuj swojego tętna. Nie powinno ono przekroczyć 70% tętna całkowitego. Obliczysz je,
odejmując od liczby 210 swój wiek. Przykład dla osoby 40-letniej:
210 – 40 = 170
170 × 0,7 = 119
Zatem tętno osoby 40-letniej podczas uprawiania sportu nie powinno przekroczyć 119 uderzeń na minutę.